Od 29.08.2022 Brod "Melita" na liniji 9406 polazi iz Zadra u 15:00 sati za Zaglav. Zatvoriti
FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Vela Rava

Rava

Državna brodska linija br.405 povezuje Zadar s otocima Iž i Rava

Kupite kartu online
i osigurajte svoje mjesto

Motorni brod Anamarija

Motorni brod Anamarija ima kapacitet za prijevoz 250 osoba. Putnicima su na raspolaganju 3 unutarnja klimatizirana salona, caffe bar, prostor za prtljagu i ostali teži teret.Onima koji žele užitak plovidbe na otvorenom na raspolaganju je putnički prostor za sjedenje na gornjoj palubi.

  • Kapacitet putnika: 250 osoba
  • Godina gradnje: 1993
  • Mjesto gradnje: Iličevsk, Rusija
  • Tonaža: 274 BRT/ 82 NT
  • Duljina: 39,81 m
  • Širina: 6,90 m
  • Gaz: 2,90 m
  • Brzina: 17 Nm
  • Pogon: 3 diesel motora
  • Snaga: 1×368 kW i 2×198 kW

Saznajte više o motornom brodu Anamarija.

O Veloj Ravi

Otok Rava smješten je između otoka Iža i Dugog otoka, odnosno između Iškog i Ravskog kanala. Površine je 3,63 km², a obala otoka je izuzetno razvedena, s čak 15 uvala na 15 km obale.

Na otoku postoje dva naselja: (Vela) Rava smještena u središnjem dijelu otoka, te Mala Rava na sjeverozapadnom dijelu otoka. U prošlosti ta su naselja činila jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, a i danas imaju neke zajedničke funkcije sa središtem u Veloj Ravi. Otok Rava je horizontalno podijeljen kamenim zidovima – mocirama, a vertikalno trmezalima. Naselja su povezana betoniranom cestom dugom oko 2 km, koja je dijelom izgrađena na trasi staroga otočnog puta.

Vela Rava ima povoljan položaj uz uvale Marnjica, Grbačina i Grbavač, uz koje je vezana glavnina novije izgradnje kuća za stanovanje i odmor, kao i mogućnost pristupa uvalama Ivanoševica i Pavajsko na sjeveroistočnoj obali otoka. Vela Rava je još od srednjeg vijeka bila glavno središte na otoku. U starijem dijelu naselja na vrhu 82m visoke uzvisine nalazi se seoska škola, koja je djelovala do 1990-tih godina, župna crkva i uljara.

FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

U novijem dijelu naselja, uz uvalu Marnjicu, nalaze se trgovina, pošta i restoran. Uz više manjih mulića i porta za brodice, u Marnjici se nalazi i riva uz koju pristaje putnički brod koji Ravu povezuje sa Zadrom. Turisti mogu koristiti i usluge kvalitetnoga ugostiteljskog objekta Villa Rava u uvali Grbavač.

FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

Povijest

Rava se spominje već u 13. st., kada se u povijesnim dokumentima spominje i zadarska plemićka obitelj Raua, koja je na otoku imala svoje posjede.

Stanovništvo otoka stoljećima se bavilo maslinarstvom, vinogradarstvom i ribarstvom.

Broj stanovništva u drugoj polovici 20.stoljeća značajno se smanjio iseljavanjem u Zadar, druge hrvatske krajeve, europske ali i prekomorske zemlje poput SAD-a i Australije. Danas je na otoku svega 100-tinjak stanovnika.

Atrakcije i događanja

Centar Svita

Na središnjem mjesnom trgu – Kolešću – označen je Centar Svita (slično kao u Ludbregu, Biloj Vlaci i brojnim drugim hrvatskim naseljima), po čemu je Rava poznata u zadarskom arhipelagu.

Od toga potječu i izrazi: “Rava – Centar Svita”, “Ki ni vidi Rave ni vidi Svita”.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Ravska fešta

Fešta otoka Rave održava se na blagdan Velike Gospe, 15.kolovoza.

Osim tradicionalne zabave uz dobru glazbu i dalmatinske specijalitete, na dan Ravske fešte već desetljećima se održavaju malonogometni turniri na igralištu Dragušina u Veloj Ravi.

Povezane destinacije

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA