FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

Mali Iž

Državna brodska linija br.405 povezuje Zadar s otocima Iž i Rava

Kupite kartu online
i osigurajte svoje mjesto

Motorni brod Anamarija

Motorni brod Anamarija ima kapacitet za prijevoz 250 osoba. Putnicima su na raspolaganju 3 unutarnja klimatizirana salona, caffe bar, prostor za prtljagu i ostali teži teret.Onima koji žele užitak plovidbe na otvorenom na raspolaganju je putnički prostor za sjedenje na gornjoj palubi.

  • Kapacitet putnika: 250 osoba
  • Godina gradnje: 1993
  • Mjesto gradnje: Iličevsk, Rusija
  • Tonaža: 274 BRT/ 82 NT
  • Duljina: 39,81 m
  • Širina: 6,90 m
  • Gaz: 2,90 m
  • Brzina: 17 Nm
  • Pogon: 3 diesel motora
  • Snaga: 1×368 kW i 2×198 kW

Saznajte više o motornom brodu Anamarija.

O Malom Ižu

Iž, otok u Srednjem kanalu između Ugljana i Dugog otoka okružen je s desetak otočića, a od Zadra je udaljen 14 nautičkih milja.

Otok Iž svojevrsno je kraljevstvo, malo kraljevstvo od samo dva slova. Njegova ljepota poznata je samo malobrojnim pustolovima i nautičarima, zaljubljenicima u čistu, nedirnutu prirodu, onima koji žele pobjeći ´na kraj svijeta´ i  uživati u osami.

Otok je dug 12,5 km, širok 2,7 km a površina mu je 17,59 km2. Dužina razvedene obale iznosi 35,1 km.

Masovnog turizma nema. Tu ćete pronaći nešto već pomalo zaboravljeno, što vam samo mali, skriveni otoci mogu ponuditi, a to je – posvemašnji mir. I ono na što smo svi mi već zasigurno zaboravili, a to su ljudi koji svako mjesto čine osobitim. Ovdje, gdje sve ljepote i kulture upoznate u dva dana, najvrjednije što ćete dobiti svakako je gostoprimstvo mještana.

Tradicionalna zanimanja stanovništva, ribarstvo i poljodjelstvo jamstvo su dobre domaće hrane koja se nudi u restoranima, a svakodnevna brodska veza sa Zadrom čini ga lako dostupnim i za obitelji s manjom djecom.

Za ljubitelje boravka na plaži izbor je velik. Mali Iž ima 10 uvala izuzetne ljepote, šljunčanih ili pješčanih. To su:  Mala Dumboka, Šolova, Peščenice, Pardešćak, Mali Vodenjak, Bršanj, Komoševa, Knež, Dolinje (Tražet) i Svežina.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

 

FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

Povijest

Podataka o stanovništvu Iža nema do 13. stoljeća. Prvi hrvatski naseljenici bili su uglavnom pastiri zadarskih vlasnika posjeda, koji su obrađivali zemlju, vrtove, sadili masline i postupno se bavili ribarstvom.

U 19. stoljeću, poslije sloma Venecije, Iž postaje općina, a danas je u sastavu Grada Zadra.

Velika srednjovjekovna dvokatna zgrada s ograđenim kulama utvrđenim bedemom i kapelicom posvećenoj Sv. Ani u zaseoku Makovac potječe od zadarske plemićke obitelji Benja-Kozičić. Taj se kompleks po kulama zove Turan (turris = kula).

U povijesti otoka veoma značajnu ulogu odigrali su iški svećenici glagoljaši, koji su zaslužni prije svega za pismenost Ižana.

Atrakcije i događanja

Ronjenje

Mali Iž okružen je sa 7 otočića, koji pružaju idealno mjesto za kupanje, ali i dovoljno impresivnih podmorskih lokacija za ljubitelje ronjenja.

FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

Jama Porovac

Posebni izazov za speleologe je špilja Jezero na brdu Porovac. Ulaz je relativno malen, ali je zato u unutrašnjosti veliki atrij koji se dijeli u dvije prostorije, s tim da jedna vodi u veliku dubinu, koja do sada nije detaljno istražena, a po izjavama speleologa završava negdje u moru.

Uljara

U uljarama na otoku masline se  obrađuju isključivo na tradicionalni način i ekstrakcija ulja obavlja se pomoću preša. Dobiveno ulje je vrhunske kvalitete, jedinstveno po svom bogatstvu mirisa i neodoljivom okusu!

Preko ljeta prostorija uljare u Malom Ižu  služi kao izložbeni prostor u kojem se priređuju zapažene izložbe iških slikara, kipara i brodomodelara, popraćene pjesničkim večerima i domaćom glazbom uživo.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Fešta u Malom Ižu

Na blagdan Vele Gospe, zaštitnice Malog Iža,  tradicionalno se priređuje trodnevna fešta s bogatim programom u sklopu kojega se održava ribarska večer s natjecanjem u kuhanju brudeta, igre za najmlađe, natjecanja u košarci, nogometu, potezanju konopa i vaterpolo utakmici između mladih i starih, a nastavlja  se glazbom uživo do kasno u noć.

Povezane destinacije

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA