FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Veli Iž

Cjenik

CjenikSezonskiIzvansezonskiOtočniJavne službeDjeca (3-12 god.)
03.06. – 02.10.2022. 01.01. – 02.06.2022.
03.10. – 31.12.2022.
Cijela godinaCijela godinaCijela godina
Mali Iž11,00 kn11,00 kn9,00 kn9,00 kn9,00 kn
Mala Rava11,00 kn11,00 kn9,00 kn9,00 kn9,00 kn
Rava11,00 kn11,00 kn9,00 kn9,00 kn9,00 kn
Zadar22,00 kn20,00 kn10,00 kn10,00 kn10,00 kn

Napomene:

 1. Izvansezonski cjenik vrijedi za razdoblje od 01.01.- 02.06. i 03.10.- 31.12.2022., a sezonski od 03.06.-02.10.2022.
 2. Otočni cjenik, cjenik za djecu od 3-12 godina i cjenik za javne službe vrijedi tokom cijele godine.
 3. Djeca od 0 do 3 godine putuju besplatno, izdaje im se putna karta.
 4. Prijevoz se ne naplaćuje kućnim ljubimcima. Smiju se prevoziti samo ako ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike ili brod i ne smije ih se unositi u zatvorene putničke prostorije, osim ako brodar ne odredi drugačije.
 5. Prijevoz bicikla naplaćuje se 25,00 kn (u jednom smjeru), plaćanje se vrši na brodu prilikom ukrcaja (gotovina/kune).
 6. U cijenu karte su uključene lučke pristojbe i PDV.
 7. Cijena putne karte jednaka je za oba smjera.

Cijene prijevoza tereta – brod ANAMARIJA

Teret se plaća na brodu prilikom ukrcaja (gotovina/ kune)

 • 100 kg razne robe – 18,00 kn
 • Razna roba po obujmu – za 1m³ – 36,00 kn (Kada ukupna težina robe prelazi 200 kg, cijena prijevoza naplaćuje se za svakih 100 kg težine, po cijeni navedenoj u cjeniku za 100 kg)
 • Televizori, štednjaci, hladnjaci, perilice i ostali kućanski aparati (po komadu) – 30,00 kn
 • Bicikl – 25,00 kn
 • Skuter – 36,00 kn

Cijena za prijevoz prtljage za svakih 10 kg – 3,50 kn

Napomena: Ručna prtljaga do 20 kg težine se ne naplaćuje.

 • Sve cijene su u kunama za jednosmjernu kartu!
 • Karte nije moguće rezervirati niti kupiti online!

Motorni brod Antonija

Motorni brod Anamarija ima kapacitet za prijevoz 250 osoba. Putnicima su na raspolaganju 3 unutarnja klimatizirana salona, caffe bar, prostor za prtljagu i ostali teži teret.Onima koji žele užitak plovidbe na otvorenom na raspolaganju je putnički prostor za sjedenje na gornjoj palubi.

 • Kapacitet putnika: 250 osoba
 • Godina gradnje: 1993
 • Mjesto gradnje: Iličevsk, Rusija
 • Tonaža: 274 BRT/ 82 NT
 • Duljina: 39,81 m
 • Širina: 6,90 m
 • Gaz: 2,90 m
 • Brzina: 17 Nm
 • Pogon: 3 diesel motora
 • Snaga: 1×368 kW i 2×198 kW

Saznajte više o motornom brodu Anamarija.

O Velom Ižu

Iž, otok u Srednjem kanalu između Ugljana i Dugog otoka okružen je s desetak otočića, a od Zadra je udaljen 14 nautičkih milja.

Otok Iž svojevrsno je kraljevstvo, malo kraljevstvo od samo dva slova. Njegova ljepota poznata je samo malobrojnim pustolovima i nautičarima, zaljubljenicima u čistu, nedirnutu prirodu, onima koji žele pobjeći ´na kraj svijeta´ i  uživati u osami.

Otok je dug 12,5 km, širok 2,7 km a površina mu je 17,59 km2. Dužina razvedene obale iznosi 35,1 km.

Masovnog turizma nema. Tu ćete naći nešto već pomalo zaboravljeno, što vam samo mali, skriveni otoci mogu ponuditi, a to je – posvemašnji mir. I ono na što smo svi mi već zasigurno zaboravili, a to su ljudi, koji svako mjesto čine osobitim. Ovdje, gdje sve ljepote i kulture upoznate u dva dana, najvrjednije što ćete dobiti svakako je gostoprimstvo mještana.

Tradicionalna zanimanja stanovništva, ribarstvo i poljodjelstvo jamstvo su dobre domaće hrane koja se nudi u restoranima, a svakodnevna brodska veza sa Zadrom čini ga lako dostupnim i za obitelji s manjom djecom.

Središte otoka, Veli Iž leži u pitomoj uvali na sjeveroistočnoj strani otoka. I danas odiše izvornim i tradicionalnim ritmom otočkog života. Maslinarstvo, ribarstvo i pomorstvo najčešći su poslovi kojima se bavi njegovo malobrojno stanovništvo. U središtu mjesta nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra, kulturni dom, etnografska zbirka, zatim nekoliko autohtonih konoba i restorana, tri kafića, trgovina i pošta, ambulanta te hotel i moderna marina.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Povijest

Veli Iž je mjesto skladne arhitekture, ima nekoliko lijepih građevina u romaničkom stilu, a vrijedni se izlošci nalaze u Zavičajnom muzeju. Veli Iž ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva sv. Petra i Pavla.

Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke autentične iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata.

Urbanističko-sociološke studije još se bave ovim iškim nasljeđem, stoljećima očuvanim načinom gradnje, stanovanja i društvenog života.

Ne tako davno tu ste mogli vidjeti iške lončare kako pripravljaju zemlju za izradu svojih znanih proizvoda kojima su opskrbljivali žitelje od Paga do Visa.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Atrakcije i događanja

Etnografska zbirka Veli Iž

Područna Etnografska zbirka u Velom Ižu broji 781 predmet, a smještena je u bivšem ljetnikovcu zadarske plemićke obitelji Fanfogna iz XVIII. st.

Postav je raspoređen u prizemlju i 2 kata zgrade i vrlo slikovito dočarava život nekadašnjeg Iža u svim segmentima (kuhinja sa svom opremom, nošnja, tkalački pribor, tehnike i rukotvorine od vune, lana i pamuka, obućarstvo, domaće i importirano lončarstvo, kultura stanovanja, zemljoradnja, ribarstvo, stočarstvo, organizacija obiteljske zajednice i vjerski i pučki običaji).

FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

Planinarski dom

Svojevrsni kuriozitet predstavlja planinarski dom s najmanjom nadmorskom visinom na svijetu (0,7m), koji je dio planinarskog puta za Kornate, a čija polazna planinarska točka počinje u Velom Ižu.

Dom je smješten 300-njak m od Kneža u prekrasnoj mirnoj uvali Dolinje,  s  još ljepšom plažom.

Meditacija i terapije

U ponudi hotela Korinjak, jedinog hotela na otoku, možete pronaći interesantne meditacijske i relaksacijske terapije za energiju uma i tijela, od joge preko meditacije u piramidi do terapija orgonom i ozonom.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Izleti

Također u ponudi hotela Korinjak, postoje izleti brodom do skrivenih uvala otoka Iža ili pak malih nenaseljenih obližnjih otočića, gdje posjetitelji mogu uživati u netaknutoj prirodi i plažama.

 

Fešta u Velom Ižu

Ključni događaj ljeta na otoku Ižu je poznata „Iška fešta”, koja se održava krajem srpnja. Mještani se tada oblače u tradicionalne nošnje, izvode se stari otočki plesovi i pjesme, pripremaju domaća jela za brojne goste i posjetitelje.

Vrhunac svečanosti je biranje „mjesnog kralja” s mandatom od godinu dana. Ovaj prastari običaj dio je tradicije cijelog zadarskog arhipelaga.

 

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Povezane destinacije

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA