FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Veli Iž

Državna brodska linija br.405 povezuje Zadar s otocima Iž i Rava

Kupite kartu online
i osigurajte svoje mjesto

Motorni brod Anamarija

Motorni brod Anamarija ima kapacitet za prijevoz 250 osoba. Putnicima su na raspolaganju 3 unutarnja klimatizirana salona, caffe bar, prostor za prtljagu i ostali teži teret.Onima koji žele užitak plovidbe na otvorenom na raspolaganju je putnički prostor za sjedenje na gornjoj palubi.

  • Kapacitet putnika: 250 osoba
  • Godina gradnje: 1993
  • Mjesto gradnje: Iličevsk, Rusija
  • Tonaža: 274 BRT/ 82 NT
  • Duljina: 39,81 m
  • Širina: 6,90 m
  • Gaz: 2,90 m
  • Brzina: 17 Nm
  • Pogon: 3 diesel motora
  • Snaga: 1×368 kW i 2×198 kW

Saznajte više o motornom brodu Anamarija.

O Velom Ižu

Iž, otok u Srednjem kanalu između Ugljana i Dugog otoka okružen je s desetak otočića, a od Zadra je udaljen 14 nautičkih milja.

Otok Iž svojevrsno je kraljevstvo, malo kraljevstvo od samo dva slova. Njegova ljepota poznata je samo malobrojnim pustolovima i nautičarima, zaljubljenicima u čistu, nedirnutu prirodu, onima koji žele pobjeći ´na kraj svijeta´ i  uživati u osami.

Otok je dug 12,5 km, širok 2,7 km a površina mu je 17,59 km2. Dužina razvedene obale iznosi 35,1 km.

Masovnog turizma nema. Tu ćete naći nešto već pomalo zaboravljeno, što vam samo mali, skriveni otoci mogu ponuditi, a to je – posvemašnji mir. I ono na što smo svi mi već zasigurno zaboravili, a to su ljudi, koji svako mjesto čine osobitim. Ovdje, gdje sve ljepote i kulture upoznate u dva dana, najvrjednije što ćete dobiti svakako je gostoprimstvo mještana.

Tradicionalna zanimanja stanovništva, ribarstvo i poljodjelstvo jamstvo su dobre domaće hrane koja se nudi u restoranima, a svakodnevna brodska veza sa Zadrom čini ga lako dostupnim i za obitelji s manjom djecom.

Središte otoka, Veli Iž leži u pitomoj uvali na sjeveroistočnoj strani otoka. I danas odiše izvornim i tradicionalnim ritmom otočkog života. Maslinarstvo, ribarstvo i pomorstvo najčešći su poslovi kojima se bavi njegovo malobrojno stanovništvo. U središtu mjesta nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra, kulturni dom, etnografska zbirka, zatim nekoliko autohtonih konoba i restorana, tri kafića, trgovina i pošta, ambulanta te hotel i moderna marina.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Povijest

Veli Iž je mjesto skladne arhitekture, ima nekoliko lijepih građevina u romaničkom stilu, a vrijedni se izlošci nalaze u Zavičajnom muzeju. Veli Iž ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva sv. Petra i Pavla.

Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke autentične iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata.

Urbanističko-sociološke studije još se bave ovim iškim nasljeđem, stoljećima očuvanim načinom gradnje, stanovanja i društvenog života.

Ne tako davno tu ste mogli vidjeti iške lončare kako pripravljaju zemlju za izradu svojih znanih proizvoda kojima su opskrbljivali žitelje od Paga do Visa.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Atrakcije i događanja

Etnografska zbirka Veli Iž

Područna Etnografska zbirka u Velom Ižu broji 781 predmet, a smještena je u bivšem ljetnikovcu zadarske plemićke obitelji Fanfogna iz XVIII. st.

Postav je raspoređen u prizemlju i 2 kata zgrade i vrlo slikovito dočarava život nekadašnjeg Iža u svim segmentima (kuhinja sa svom opremom, nošnja, tkalački pribor, tehnike i rukotvorine od vune, lana i pamuka, obućarstvo, domaće i importirano lončarstvo, kultura stanovanja, zemljoradnja, ribarstvo, stočarstvo, organizacija obiteljske zajednice i vjerski i pučki običaji).

FOTO: FOTOARHIVA TZG ZADAR

Planinarski dom

Svojevrsni kuriozitet predstavlja planinarski dom s najmanjom nadmorskom visinom na svijetu (0,7m), koji je dio planinarskog puta za Kornate, a čija polazna planinarska točka počinje u Velom Ižu.

Dom je smješten 300-njak m od Kneža u prekrasnoj mirnoj uvali Dolinje,  s  još ljepšom plažom.

Meditacija i terapije

U ponudi hotela Korinjak, jedinog hotela na otoku, možete pronaći interesantne meditacijske i relaksacijske terapije za energiju uma i tijela, od joge preko meditacije u piramidi do terapija orgonom i ozonom.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Izleti

Također u ponudi hotela Korinjak, postoje izleti brodom do skrivenih uvala otoka Iža ili pak malih nenaseljenih obližnjih otočića, gdje posjetitelji mogu uživati u netaknutoj prirodi i plažama.

 

Fešta u Velom Ižu

Ključni događaj ljeta na otoku Ižu je poznata „Iška fešta”, koja se održava krajem srpnja. Mještani se tada oblače u tradicionalne nošnje, izvode se stari otočki plesovi i pjesme, pripremaju domaća jela za brojne goste i posjetitelje.

Vrhunac svečanosti je biranje „mjesnog kralja” s mandatom od godinu dana. Ovaj prastari običaj dio je tradicije cijelog zadarskog arhipelaga.

 

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Povezane destinacije

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA