FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Mala Rava

Rava

Državna brodska linija br.405 povezuje Zadar s otocima Iž i Rava

Kupite kartu online
i osigurajte svoje mjesto

Motorni brod Anamarija

Motorni brod Anamarija ima kapacitet za prijevoz 250 osoba. Putnicima su na raspolaganju 3 unutarnja klimatizirana salona, caffe bar, prostor za prtljagu i ostali teži teret.Onima koji žele užitak plovidbe na otvorenom na raspolaganju je putnički prostor za sjedenje na gornjoj palubi.

  • Kapacitet putnika: 250 osoba
  • Godina gradnje: 1993
  • Mjesto gradnje: Iličevsk, Rusija
  • Tonaža: 274 BRT/ 82 NT
  • Duljina: 39,81 m
  • Širina: 6,90 m
  • Gaz: 2,90 m
  • Brzina: 17 Nm
  • Pogon: 3 diesel motora
  • Snaga: 1×368 kW i 2×198 kW

Saznajte više o motornom brodu Anamarija.

O Maloj Ravi

Otok Rava smješten je između otoka Iža i Dugog otoka, odnosno između Iškog i Ravskog kanala. Površine je 3,63 km², a obala otoka je izuzetno razvedena, s čak 15 uvala na 15 km obale.

Na otoku postoje dva naselja: (Vela) Rava smještena u središnjem dijelu otoka, te Mala Rava na sjeverozapadnom dijelu otoka. U prošlosti ta su naselja činila jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, a i danas imaju neke zajedničke funkcije sa središtem u Veloj Ravi.

Otok Rava je horizontalno podijeljen kamenim zidovima – mocirama, a vertikalno trmezalima. Naselja su povezana betoniranom cestom dugom oko 2 km, koja je dijelom izgrađena na trasi staroga otočnog puta.

Mala Rava je smještena uz uvalu Lokvina. Uvala je otvorena prema zapadu, odnosno prema Dugom otoku, te otočićima Mrtovnjaku i Galijici u Ravskom kanalu. Budući da je poluotokom Zaglavićem zaštićena od vjetrova, predstavlja povoljno mjesto za sidrenje. U Lokvini je sredinom 1990-ih uređeno privezište (s bovama). Preko svega 100 m uske prevlake, Mala Rava je povezana i s uvalom Tanko, otvorenom prema sjeveroistoku, odnosno prema otoku Ižu.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Obala toga malog mjesta je lijepo uređena zajedničkim akcijama mještana. Betonirani su uzobalni putovi te su uređeni porat i riva uz koju pristaju putnički brodovi koji otok povezuju s Ižem i Zadrom.

U mjestu se nalazi i uljara za preradu maslina, ambulanta te jedan manji ugostiteljski objekt.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Povijest

Rava se spominje već u 13. st., kada se u povijesnim dokumentima spominje i zadarska plemićka obitelj Raua, koja je na otoku imala svoje posjede. Stanovništvo otoka stoljećima se bavilo maslinarstvom, vinogradarstvom i ribarstvom.

Broj stanovništva u drugoj polovici 20.stoljeća značajno se smanjio iseljavanjem u Zadar, druge hrvatske krajeve, europske ali i prekomorske zemlje poput SAD-a i Australije.

Danas je na otoku svega 100-tinjak stanovnika.

Atrakcije i događanja

Stari dio naselja Male Rave s nekoliko odvojenih kompleksa kamenih kuća nalazi se na povišenom položaju, malo podalje od uvale Lokvina. Na najvišem položaju u naselju poslije Drugoga svjetskog rata izgrađena je seoska gusterna, najveći otočni spremnik kišnice.

U mjestu se nalazi kapelica posvećena Sv. Petru u blizini ruševina do sada neistraženoga srednjovjekovnoga kompleksa, te spomenik koji je podignut u znak sjećanja na žrtve stradale za vrijeme Drugog svjetskog rata.

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

Ravska fešta

Fešta otoka Rave održava se na blagdan Velike Gospe, 15.kolovoza.

Osim tradicionalne zabave uz dobru glazbu i dalmatinske specijalitete, na dan Ravske fešte već desetljećima se održavaju malonogometni turniri na igralištu Dragušina u Veloj Ravi.

Povezane destinacije

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA

FOTO: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJA