Zaglav

Dugi Otok

O Zaglavu

Zaglav je naselje na južnom dijelu Dugog otoka, 4 km sjeverozapadno od najvećeg otočnog mjesta Sali i 4 km jugoistočno od mjesta Žman.

Jedno je od većih mjesta na otoku i nalazi se na zaravni iznad uvale Triluke, čija je okolica pretežno pod pašnjacima, makijom i maslinicima. Smješten je u dobro zaštićenoj uvali, a u pristaništu se nalazi jedina benzinska postaja (za aute i za brodove) na čitavom Dugom otoku i u širem akvatoriju.

Zaglav je i mjesto sportskih aktivnosti, kao što su to odbojka na pijesku ili ronjenje, a tijekom godine održavaju se turniri u košarci i odbojci na pijesku na kojim mogu sudjelovati svi zaljubljenici u ove energične sportove.  Mjesto također ima plažu sa skakaonicom i toboganom.

Za više detalja posjetite www.dugiotok.hr.

Povijest

Zaglav se prvi puta spominje u dokumentima iz 15. stoljeća, a bio je naseljen prebjezima pred Turcima.

Mjesto je najponosnije na svoju kulturnu baštinu kojoj su predvodnici aktivni franjevački samostan iz 1451. godine i crkva sv. Mihovila, zaglavskog sveca-zaštitnika koja također potječe iz 15. stoljeća.

Atrakcije

Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica nezaobilazna je atrakcija Dugog otoka. Udaljen svega nekoliko kilometara od mjesta Sali, možete ga posjetiti pješice ili biciklom, uživajući putem u prekrasnim vidicima, ili pak nekim bržim prijevoznim sredstvom. Što god odabrali, Telašćicu morate iskusiti.

Zaljev Telašćica jedna je od najsigurnijih i najvećih prirodnih luka na Jadranu sa čak 25 uvala i plaža. S druge strane Parka, osim prekrasnih panoramskih vidika, ne smijete propustiti fenomen dugootočkih stijena, koje se uzdižu preko 160 metara nad morem i spuštaju do 90 metara u dubinu.

Još jedan fenomen parka prirode Telašćica je slano jezero Mir, sa ljekovitim muljem.

U parku možete susresti jednog od otočkih magaraca koji slobodno šeću uvalom Mir, možete sudjelovati u organiziranim turama prirodom, krstarenjima ili uživati u morskim specijalitetima u nekoliko ugostiteljskih objekata na području Parka.

Za više detalja posjetite www.dugiotok.hr.

 

Plaže i uvale

Okupati se na Dugom otoku iznimno je lako – gdje god se okrenuli čeka vas bistro plavo more koje očarava i mami svojom ljepotom.

Osim čak 25 plaža i uvala u Telašćici, možete pronaći još niz skrivenih uvala s netaknutim ljupkim plažama koje predstavljaju izazov za istraživače, ali i sve one željne privatnosti i mira.

Za više detalja posjetite www.dugiotok.hr.

Slano jezero „Mir“

Jezero “Mir” nalazi se na jugozapadnom dijelu Parka prirode Telašćica. Jezero se smjestilo u uskom dijelu kopna između zaljeva Telašćica i otvorenog mora. Dužina mu je otprilike 900 m, a najveća širina oko 300 m. Najveća dubina je 6 m. Jezero je slano jer je podzemnim kanalima povezano s morem. Salinitet mu je uglavnom viši od okolnog mora zbog izražene evaporacije i zatvorenosti jezera. Obala jezera je najvećim dijelom niska i stjenovita, s brojnim škrapama, dok se samo na krajnjem SZ dijelu mogu uočiti manje akumulacije pijeska. Dno jezera je u plićim dijelovima stjenovito, a u dubljim prekriveno ljekovitim muljem.

Temperaturne amplitude u jezeru znatno su izražene (ljeti do 33ºC, a zimi do 5ºC) pa je jezero ljeti toplije od okolnog mora, a zimi hladnije što je posljedica plitkoće jezera. Jezero je nadprosječno slano zbog isparavanja. Ovi ekstremni uvjeti su razlog biološkog siromaštva jezera. Osim planktona, u jezeru nalazimo samo nekoliko vrsta morskih organizama. To su: alge, glavoči, cipli, brancini, nekoliko vrsta školjkaša, puževa, desetonožnih rakova i rakova samaca i posebna vrsta jegulje (kajman ili bižat) koja naraste i do 3 kg.

Ronjenje i ribolov

Istraživanje bogatog podvodnog života i morskih dubina izazov je koji možete iskusiti uz pomoć neke od četiri dugootočke škole ronjenja .

One će vas provesti kroz veličanstveni svijet i odvesti vas na neke od najboljih ronilačkih destinacija srednjeg Jadrana, kao što su otočić Mežanj ili podvodna spilja Brbinjšćica.

Ako ipak želite ostati na morskoj površini, ribolov je izvrsna opcija za upoznavanje s lokalnom tradicijom i morskim svijetom. Postoje opcije jutarnjeg, dnevnog, večernjeg i višednevnog ribolova.

Destinacija ribolova je kornatski arhipelag, na raspolaganju su razne ribolovne tehnike, a delicije koje ulovite domaćini će kasnije pripremiti za vas.

Za više detalja posjetite www.dugiotok.hr.

Događanja

Zaglavska fešta “Kake bake”

Legendarna Zaglavska fešta Kake Bake, jedna je od najposjećenijih i najboljih na Dugom otoku. Dobila je naziv po sada već legendarnoj uzrečici ‘’ne čini te kake-bake o’ sebe”; što bi u prijevodu značilo ‘’nemoj se glupirati”.

Tradicija ove fešte broji više od 30 godina, a održava se krajem srpnja, u selu, na školskom igralištu. Osebujni Zaglavci uvijek garantiraju dobru zabavu i zvukove rock n’ rolla do dugo u noć i domaće morske specijalitete s roštilja.